Week 48

Langs deze weg willen wij alle ouders informeren over de voortgang in onze groep.

Op dit moment zijn we in een periode beland waarin we een hoop gezellige, leerzame en sfeervolle dingen aan het doen zijn. Sint is in het land en kerst komt er ook alweer bijna aan. Daarnaast zijn we zeer actief bezig met het groepsproces, dit verloopt rustig, gestructureerd en de kinderen doen goed hun best en zetten hun beste beentje voor.

We hebben veel reacties gehad van ouders op de door ons verstuurde mail afgelopen week, zowel mondeling als per mail. Dank voor het meedenken en de tips. Er wordt hier heel serieus naar gekeken en we nemen dit mee in onze aanpak. Ons voorstel is om tot de kerstvakantie de huidige aanpak te blijven hanteren en vervolgens te evalueren en eventueel aan te passen. Wat we merken aan de kinderen is dat de gekozen weg, goed werkt. Elke ochtend krijgen en nemen kinderen de tijd en ruimte om hun verhaal kwijt te kunnen en aan het einde van de dag sluiten we ook op deze wijze de dag af. Gedurende de dag spelen we in op wat er zich afspeelt. Deze week zijn we ook gestart met Mediawijsheid, hier hebben jullie een brief van ontvangen. Dit is een project wat ze ook gezamenlijk als groep doen, samen problemen oplossen en daarbij proberen zoveel mogelijk goede antwoorden te krijgen. Het sluit perfect aan bij het creëren van een nog betere onderlinge samenwerking in de groep. We hopen dat jullie thuis ook samen met jullie kind naar de site gaan; www.mediamasters.nl/thuis

En verder het volgende:
Maandag:denkt iedereen aan het oefenblad werkwoordspelling en aan eventueel ander huiswerk? Dinsdag: voorronde Voorleeswedstrijd bovenbouw Vondelschool. In de eigen groep lezen 13 kinderen 2 of 3 bladzijden uit een zelfgekozen boek voor. Marloes en ik geven onafhankelijk van elkaar punten en hier rolt een winnaar uit. Op vrijdag volgt de finale van de bovenbouw en neemt de winnaar het op tegen de andere groepswinnaars. De winnaar van deze ronde vertegenwoordigt de Vondelschool tijdens de volgende ronde: van de stad Amersfoort. Denkt de 13 kandidaten: zij gaven aan mee te willen doen, aan de voorbereiding?

Marloes, zelf geboren en getogen Blauwvinger, verzorgt dinsdag de geschiedenisles over de Hanzesteden.

"Ende sy telden sich blauwe vingheren"

Hoe zijn de Zwollenaren toch aan de naam Blauwvingers gekomen?
Iedere rechtgeaarde Zwollenaar kent het verhaal van overlevering, als zovele sagen en legendes, die van ouder tot ouder bekend zijn. In de middeleeuwen bestond er steeds een zekere rivaliteit tussen de bewoners van Kampen en Zwolle. Deze na-ijver was oorzaak, dat men elkaar het leven zo lastig mogelijk maakte. Zo werden steeds schepen uit Zwolle, als zij Kampen passeren moesten, beroofd en trokken troepen Zwollenaren de Kamperpoort uit, om 's nachts het vee uit de weilanden van het Kampereiland te stelen. Soms kwam het dan tot een treffen en ging men elkaar met dorpsvlegels te lijf. Bij zo'n kloppartij bedienden de inwoners van Zwolle zich van de scheldnaam Kampersteuren, om hun vijanden te plagen. Dat er voor de Zwollenaren niet ook een scheldnaam bestond, verdroot de steuren, en zij zonnen op een gelegenheid om hun een geschikte bijnaam te geven. Deze gelegenheid deed zich voor, toen het stadsbestuur van Zwolle (in een periode, dat de steden in gewapende vrede met elkaar leefden) bij Schout en Schepenen van Kampen aanklopten, om ter aanvulling van hun berooide gemeentekas het klokkenspel uit de grote toren, die door brand verwoest was, aan Kampen te koop aan te bieden. Het bleek, dat de gehate steuren beter konden sparen dan de vroedschap van Zwolle, maar tevens bedachten zij de volgende list. De koop zou tot stand komen, maar Kampen mocht het verschuldigde uitbetalen in muntstukken naar eigen keuze en daar het stadsbestuur van Zwolle niets anders overbleef, accepteerden zij.
Zo kwam op een goede dag een wagen, volgeladen met zakken, de Kamperpoort binnenrijden. In deze zakken zaten niets anders dan vierduitenstukken. De samenstelling van deze koperen munten was echter niet zo als wij die thans hebben, want toen de Zwollenaren klaar waren met tellen, hadden zij blauwe vingers gekregen en lachende trokken de steuren met hun klokken op de wagen naar Kampen.
Voortaan hadden zij een prachtige scheldnaam voor die domme inwoners van Zwolle.
De blauwvingers wilden de schande uitwissen, en gingen daarom ijverig aan het sparen voor een nieuw klokkenspel, en thans verkondigt een der mooiste beiaards van Nederland de rehabilitatie der Zwollenaren.

een fijne week, groeten van Cindy en Emma

En dan hieronder de foto's van de les van de moeder van Teun in kader van het project 'Ons Brein'.

Media
  • IMG_2618.JPG
  • IMG_2619.JPG
  • IMG_2623.JPG

Laatste Nieuws

De Vondel, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

Joost van den Vondelschool
Huijgenslaan 41
3818 WB Amersfoort

Parkeren:
Rondom de school geldt een vergunningszone. Alleen medewerkers kunnen hiervan gebruik maken. Als bezoeker parkeert u iets verderop, op d
e Kapelweg, Van Marnixlaan of Jacob Catslaan, hier is het vrij parkeren.

Telefoon:
033 461 79 97
E-mail: info.vondel@meerkring.nl

Contact

Volg ons

 

Stichting

Joost van den Vondelschool is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl

Lees verder