Spiegelen en bouwen

Tijdens ons techniekproject hebben de muizen al verschillende bouwopdrachten uitgevoerd.
Eerst waren deze opdrachten gekoppeld aan activiteiten die aansloten op onze rekenmethode. Vanuit de toets constateerden we dat de muizen nog wat moeite hadden met spiegelen dus werd dat onze eerste inspiratiebron. In viertallen hebben de kinderen gespiegeld in het platte vlak, daar ontstonden heuse kunstwerken uit die te bewonderen zijn op de gang.
Daarna hebben de kinderen het spiegelen driedimensionaal geoefend met kleine bouwblokjes. Ze wisten niet van stoppen en waren zeer trots op het resultaat.

In de creales op vrijdagmiddag hebben de kinderen huizen gebouwd met papier waarbij ze de opdracht kregen gebruik te maken van de vormen vierkant, rechthoek en driehoek, de cirkelvorm mocht alleen gebruikt worden als raam. De huizen moesten aaneengesloten worden opgeplakt. Als de huizenrij klaar was, gingen de kinderen deze rij spiegelen met verf of wascokrijt. Dat was niet altijd makkelijk en regelmatig pakten we er een echte spiegel bij, wat je nu ziet zie je ook in de spiegeling. Al doende hebben we veel geleerd.

Tijdens crea op dinsdag hebben de muizen knikkerbanen gebouwd, in tweetallen en samenwerkend bouwen aan één baan. Met stevig karton en kosteloos materiaal werd er flink geknutseld en hebben we ondervonden hoe lastig het is om echt stevig te bouwen met papier. Het plakband van de juf bood uitkomst!

In viertallen hebben we placemats gemaakt rondom het woord 'bouwen'. Alle woorden die we konden bedenken die met bouwen te maken hebben, hebben we hierop geschreven of getekend. De muizen bedachten onder andere woorden als cement, baksteen, kruiwagen, hamer, spijker, bouwvakker, muur, hijskraan. Vervolgens heeft iedereen een woord uitgekozen om daar een vervolgopdracht mee uit te voeren. Je mag bijvoorbeeld rijmwoorden bedenken, een zin of verhaal schrijven met dat woord, er een tekening van maken of als je iets heel anders kunt verzinnen? Als je klaar bent met de voorbereidingen geef je een presentatie aan de groep. Spannend en leerzaam! 

De komende twee weken hebben we de leskist 'Droppie water' in de groep, dit past ook mooi binnen het thema techniek. Misschien kunnen we uiteindelijk iets bouwen waarbij ook water een rol heeft, we zullen zien!

Groeten van de juffen 

 
Media
  • Bouwspiegelen.jpg
  • Bouwspiegelen1.jpg
  • Bouwspiegelen3.jpg
  • Bouwspiegelen4.jpg
  • Bouwspiegelen5.jpg
  • Bouwspiegelen6.jpg
  • Knikkerbaan1.jpg
  • Spiegelen.jpg

Laatste Nieuws

De Vondel, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

Joost van den Vondelschool
Huijgenslaan 41
3818 WB Amersfoort

Parkeren:
Rondom de school geldt een vergunningszone. Alleen medewerkers kunnen hiervan gebruik maken. Als bezoeker parkeert u iets verderop, op d
e Kapelweg, Van Marnixlaan of Jacob Catslaan, hier is het vrij parkeren.

Telefoon:
033 461 79 97
E-mail: info.vondel@meerkring.nl

Contact

Volg ons

 

Stichting

Joost van den Vondelschool is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl

Lees verder