Lezen, rekenen en techniek

Aanstaande week sluiten we al weer kern 4 af van onze methode Veilig Leren Lezen. De muizen hebben inmiddels 23 letters geleerd en beginnen hun eerste woorden vlot te lezen. Met vlot lezen bedoelen we dat ze de letters niet meer hoeven te hakken en te plakken, maar dat ze het woordbeeld in een keer lezen. We oefenen ook veel met de letterdoos, hiermee leggen de leerlingen met losse letters de woorden die ze horen, daarmee worden de eerste stappen gezet in het leren van de spelling. We hebben de afgelopen periode vele materialen geïntroduceerd in de groep waardoor de kinderen op veel verschillende manieren de geleerde stof kunnen verwerken. Deze week was dat Feestneus, vraag maar eens na bij uw kind.
De verschillende materialen zetten we tevens in bij de leesles in circuitvorm, bij deze leesles oefenen de kinderen hun leesvaardigheden in samenwerking met hun klasgenoten. 
De leesles werd gecombineerd met een techniekles, na het geleerde woord 'zeep' hebben we in de klas zeepjes gemaakt. In eerste instantie lukte dat niet goed, de basis-zeepstof wilde niet smelten boven de kaarsjes en alleen Bow kon zijn eigen kaarsje maken. Inmiddels hebben we dat probleem opgelost en hebben de meeste muizen een eigen zeepje gemaakt waarbij ze zelf de kleur en de geur hebben kunnen bepalen. De andere kinderen zijn volgende week aan de beurt.

Ook met rekenen hebben we deze week de afsluiting van Blok 2. De afgelopen 25 lessen hebben de muizen geleerd om te rekenen met geld waarbij ze gebruik maken van de 1 en 2 Euromunten en het briefje van 5 Euro. Op welke verschillende manieren kun je een bedrag van E5,00 afrekenen en hoeveel geld krijg je terug als je teveel betaalt. Ze hebben het klokkijken van de hele uren geleerd, waarbij ze ook geoefend hebben met een uur vroeger en een uur later. De kinderen hebben meetopdrachten uitgevoerd met de kralenliniaal, ze hebben onder andere in tweetallen materialen in de klas opgemeten. Daarnaast hebben we veel het splitsen geoefend, u weet wel; hoe kun je bijvoorbeeld het getal 5 splitsen, in 5-0, in 2-3, in 4-1. We maken de kinderen wijs dat als we ze 's nachts wekken ze alle getallen met gemak moeten kunnen splitsen! Verder zijn we druk de getallenlijn tot 20 te verkennen, vooruit en achteruit tellen, maar ook in sprongen van twee, de even en oneven getallen.

Het project 'Gezondheid en Bewegen' begint ook steeds meer vorm te krijgen. Als tussendoor momenten zijn we veel aan het bewegen en deze week hebben we tijdens de gymles gedanst alsof we 'In het oerwoud' waren. We hebben ons bewogen als supersnelle zigzagmuizen en wandelende bloktakdieren. Naar aanleiding van het geleerde woord 'tak' staan er een aantal takken in de klas met wel heel rare bladeren. Ondanks de herfst komen er aan deze takken steeds meer blaadjes bij, en wel witte blaadjes waarop de leerlingen hun eigen leervragen passend bij het thema mogen hangen. Zo is er al gevraagd waarom fruit gezond is en waarom ga je zweten van bewegen? Deze vragen proberen we tijdens het project te beantwoorden.

En naast dit alles is ook nog Sinterklaas in Nederland gearriveerd en organiseren we vrijdag de Pietenochtend, een gezellig spelletjesochtend helemaal passend bij de tijd van het jaar.

Groetjes van de juffen.


Media
  • 20161111_091833.jpg

Laatste Nieuws

De Vondel, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

Joost van den Vondelschool
Huijgenslaan 41
3818 WB Amersfoort

Parkeren:
Rondom de school geldt een vergunningszone. Alleen medewerkers kunnen hiervan gebruik maken. Als bezoeker parkeert u iets verderop, op d
e Kapelweg, Van Marnixlaan of Jacob Catslaan, hier is het vrij parkeren.

Telefoon:
033 461 79 97
E-mail: info.vondel@meerkring.nl

Contact

Volg ons

 

Stichting

Joost van den Vondelschool is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl

Lees verder