De stoppion!

De stoppion is een begrip uit de lessen bewegingsonderwijs dat ik eens wat nader onder uw aandacht wil brengen.

In mijn lessen heb ik het tegen de leerlingen regelmatig over de begrippen zelfstandigheid, samenwerking en eigen verantwoordelijkheid.  We vinden het immers belangrijk dat kinderen goed leren samenwerken, dat ze zelfstandig kunnen werken en dat ze eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag, voor hun leerresultaten, e.d. Natuurlijk alles gerelateerd aan hun leeftijd.
In de gymlessen hebben ze daarvoor als hulpmiddel "de stoppion" 
Doorgaans zijn de gymlessen opgedeeld in drie verschillende onderdelen; elk onderdeel met zijn eigen leerlijn en zijn eigen leerdoel, bijv. een onderdeel waarin springen centraal staat, een onderdeel zwaaien, en een onderdeel met een tikspel. De kinderen krijgen in de instructie duidelijk te horen wat ze bij elk onderdeel moeten oefenen en in drie groepjes gaan ze vervolgens aan het werk; elk kwartier wisselen ze door naar een volgend onderdeel.

Doen ze nu samen een spelletje en loopt dat niet naar behoren, zijn de regels niet duidelijk of ontbreken die zelfs (soms bewust, soms omdat ik ze per ongeluk ben vergeten in de instructie), dan mag een leerling de stoppion pakken en houdt die omhoog. Voor de andere leerlingen in het groepje is dat het teken: hij of zij wil wat belangrijks vertellen; we komen even bij elkaar en luisteren naar de leerling met de pion; samen wordt er nu overlegd; moet er een regel veranderen; moet er iets veranderen in de teamsamenstelling, o.i.d. Het is geen "theekransje", maar even kort overleg en dan weer verder.

Zo kan er heel snel, door de leerlingen zelf, een verandering in een onderdeel worden doorgevoerd, waardoor ze effectiever aan het werk kunnen.  

Laatste Nieuws

De Vondel, voor ouders
die op zoek zijn naar een
passende school voor hun kind(eren)!

Contact

Joost van den Vondelschool
Huijgenslaan 41
3818 WB Amersfoort

Parkeren:
Rondom de school geldt een vergunningszone. Alleen medewerkers kunnen hiervan gebruik maken. Als bezoeker parkeert u iets verderop, op d
e Kapelweg, Van Marnixlaan of Jacob Catslaan, hier is het vrij parkeren.

Telefoon:
033 461 79 97
E-mail: info.vondel@meerkring.nl

Contact

Volg ons

 

Stichting

Joost van den Vondelschool is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl

Lees verder